Oto jedno z dań, które powstało z potrzeby chwili. W lodówce cukinia, w szafce suszone pomidory... co by tu zmajstrować? ;-) Tak oto powstały placuszki - w pełni wegetariańskie (opcjonalnie wegańskie), bezglutenowe, bezmleczne. Kto powiedział, że życie alergika jest ciężkie? ;-)
W wersji bez czosnku i suszonych pomidorów mogą być świetnym sposobem na "przemycenie" cukinii dzieciom, które nie chcą tknąć warzyw w innej wersji.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- pęczek grubego szczypiorku
- garść suszonych pomidorów
- 2 jajka (w wersji wegańskiej zamiast jajek możesz użyć 2 łyżek siemienia lnianego wymieszanego z ciepłą wodą, więcej pomysłów na alternatywę dla jajek znajdziesz tutaj)
- pół szklanki mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaki
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i suszone pomidory pokrój drobno. Wymieszaj warzywa z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, możesz dodać więcej mąki jaglanej. Smaż placuszki na patelni do czasu, kiedy będą lekko rumiane.
Smacznego! :-)
...będą moje..dziękuję.
OdpowiedzUsuńSmacznego! :-)
UsuńPyszne są :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciezę! :-)
Usuń